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Sassicaia-Bolgheri-Rosso-DOC-2016-San-Guido

Sassicaia Bolgheri Rosso DOC 2016 San Guido

San Guido

Italien

0.75L

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Sassicaia Bolgheri Rosso DOC 2016 San Guido
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Beschreibung

"Sassicaia Bolgheri Rosso DOC 2016 San Guido"

Was soll zum Sassicaia Bolgheri Rosso DOC 2016 San Guido mehr gesagt werden, als eine einzige Zahl: 100 Punkte bei Robert Parker! Dieser Wein ist eine Wucht und einer der besten Weine aus Toskana-Maremma. Dunkle Kirschen und reife Pflaumen, Süßholz und Gewürze, mediterrane Kräuter und Gewürze. Während der 2015er-Jahrgang noch in sich etwas verschwommen war, zeichnet sich der San Guido aus dem Jahre 2016 durch Präzision aus. Jedes noch so kleine Detail ist scharf gezeichnet. Eine feine Mineralität und gekonnt eingebundene Säure bescheren einen unglaublich langen und harmonischen Abgang.

Die Vielschichtigkeit und Tiefe dieses Meisterwerkes lässt Parker den 2016er San Guido gleich neben dem legendären und „epischen“ 1985er-Jahrgang auf dem Olymp der italienischen Rotweine Platz nehmen. Dieser Wein ist ein Sammlerstück, der noch viele Dekaden im Keller nachreift, ohne an Ausdruck oder Eleganz einzubüßen. Wer es nicht erwarten kann – der Sassicaia Bolgheri Rosso DOC 2016 San Guido ist auch jetzt schon ein Genuss sondergleichen.

Genießen Sie den Sassicaia Bolgheri Rosso DOC 2016 San Guido am besten für sich ganz alleine. Denn diesem eleganten Rotwein aus Toskana-Maremma gebührt die volle Aufmerksamkeit. Ansonsten passt eine auf das Wesentliche reduzierte Küche: gegrilltes dunkles Fleisch, Wild oder Gemüse vom Rost.

Produktinfo

Herkunftsland:Italien
Region:Toskana - Maremma
Unternehmenskontakt:Tenuta San Guido | Loc. Le Capanne 27 57022 Bolgheri (LI) | IT
Hersteller:San Guido
Weinart:Rotwein
Jahrgang:2016
Rebsorten:Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon
Inhalt:0.75 l
Duft:Aromen von Cassis, Holunderbeeren, Herzkirschen und florale sowie mineralisch-erdige Noten
Farbe:Schwarzrot
Alkoholgehalt:14.0 Vol.%
Ausbau:22 Monate in französischen Barriques aus Allier- und Troncais-Eiche
Lieferzeit:2-3 Tage
Enthält Sulfite:Ja
Abgabe nur ab:18 Jahren

Expertenmeinungen

100
Robert Parker
Weinkritiker und Journalist
100

The 2016 Sassicaia is a wine of soaring achievement. I tasted this wine several times during the course of its creation in both barrel and bottle, and the highly deserved 100-point score you see here was enthusiastically assigned at the conclusion of a mini vertical in which I tasted and compared the 2016 vintage against 2015 (which I scored 97 points). It makes perfect sense to present these two excellent vintages in back-to-back comparison fashion because they are two of the best to emerge from Bolgheri, and indeed Tenuta San Guido, in recent memory. These are very similar vintages with long, hot summer months that fueled a long growing season. There was a bit more rain in 2016, and in analytical terms this vintage has a tad more acidity. However, the results in the glass are extraordinarily different. The 2015 vintage is exuberant, round, succulent and immediate, whereas the 2016 vintage shows pinpoint sharpness and precision (with similar grit and texture at the back). That acidity will carry it long into the future as the wine completes its slow evolutionary course. This wine is chiseled and sharp with blackberry, ripe cherry, grilled herb and barbecue spice. The aromas flow from the glass in a continuous stream and are all marked by radiant intensity. The mouthfeel is long and powerful. The crisp linearity of the wine's tannic backbone is perfectly measured to the volume and depth of the fruit flavors. To my mind, the 2016 Sassicaia stands tall next to the epic 1985 vintage that set the ultimate benchmark for vino italiano.

Robert Parker (The Wine Advocate): Bewertungssystem: 50 – 100 Parkerpunkte (mehr lesen...)

97
James Suckling
Weinkritiker und Redakteur
97

Subtle and complex aromas of blackcurrants, fresh herbs, lavender, rosemary and oyster shell. Some moss, too. Very perfumed. Full-bodied yet integrated with refined tannins that melt into the palate. Extremely classy and polished. Hard not to drink now. Try after 2021, when the tannins will have integrated even better in the wine.

James Suckling: Bewertungssystem: 50 – 100 Punkte (mehr lesen...)

97
Wine Spectator
Wein-Magazin aus den USA
97

A rich, black cherry– and black currant–flavored red, accented by cedar, wild herb and spice notes, this is supple and vibrant, with a lingering aftertaste of fruit and an emerging mineral element. Firms up nicely on the finish. Hard to keep from enjoying this now, but it will develop well with age. Cabernet Sauvignon and Cabernet Franc. Best from 2021 through 2043. 17,200 cases made.

Wine Spectator: Bewertungssystem: 50 – 100 Punkte  (mehr lesen...)

96+
Antonio Galloni
Weinkritiker und Unternehmer
96+

The 2016 Sassicaia is one of the most powerful, imposing young Sassicaias I can remember tasting. Explosive and vibrant with stunning depth, the 2016 possesses off-the-charts aromatic intensity, richness and structure, all in a mid-weight style that is so distinctive. Plum, lavender, rose petal, spice and mint all build into the explosive, deep finish in this potent wine.

Antonio Galloni: Bewertungssystem: 75 – 100 Punkte (mehr lesen...)

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