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Barolo Conca DOCG 2016 Renato Ratti

Renato Ratti

Italien

0.75L

2020411605
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Barolo Conca DOCG 2016 Renato Ratti
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Beschreibung

"Barolo Conca DOCG 2016 Renato Ratti"

Renato Ratti war ein Vordenker, einer, der den Wert und die Individualität einzelner Lagen im Piemont früh zu schätzen wusste. Sein Marcenasco war einer der ersten Crus des Barolo-Gebiets. Heute führt Pietro Ratti das Andenken seines Vaters mit der gleichen Leidenschaft und Kompromisslosigkeit weiter. Der Barolo Conca 2016 DOCG 2016 von Renato Ratti gilt gemeinhin als zweite Reihe hinter seinen ganz großen Lagen. Doch das ist Understatement pur. Wir haben hier einen eleganten und vielschichtigen Rotwein aus dem Piemont vor uns. Das Bouquet begeistert mit purer intensiver Nebbiolo-Kirsche. Dazu etwas rote Pflaume, rote Beeren, Schokolade und Kaffee. Am Gaumen mit geschliffenem Tannin und verführerischen Obertönen von süßen Gewürzen, Lakritz, Rose und etwas Tabak. Sauber eingebundene Säure, die dem Wein viel Agilität verleiht. Im langen Finale noch einmal rote und schwarze Kirsche und etwas Rauch. Der Barolo Conca 2016 DOCG 2016 von Renato Ratti nähert sich seinen besten Jahren.

Produktinfo

Herkunftsland:Italien
Region:Piemont
Unternehmenskontakt:Societa Agricola Ratti S.S. | Frazione Annunziata 7 12064 La Morra | IT
Hersteller:Renato Ratti
Weinart:Rotwein
Jahrgang:2016
Rebsorten:Nebbiolo
Inhalt:0.75 l
Duft:nach Kirschen, etwas Schokolade und Kaffeearomen
Farbe:sattes gelb mit grünen Reflexen
Alkoholgehalt:14.0 Vol.%
Ausbau:Teil in Edelstahltanks und Teil in Holzfässern
Charakter:koerperreich/dicht
Nuancen:Fruchtig
GTIN/EAN:8029358002254
Lieferzeit:2-3 Tage
Enthält Sulfite:Ja
Abgabe nur ab:18 Jahren

Expertenmeinungen

95
Robert Parker
Weinkritiker und Journalist
95

The Renato Ratti 2016 Barolo Conca is another stunning beauty from this leading estate in La Morra. Conca is a prized vineyard, and you will immediately notice light mineral signatures of crushed limestone and chalk suspended delicately over the bouquet, hovering there like a veil. After a few swirls of your glass, you'll find rose, licorice, dark cherry and berry fruit. You can make out some of the oaky spice, but those aromas are very well integrated into the bigger picture here at hand. I tasted this bottle after a double decant and am delighted with these excellent results. Camphor ash and menthol notes create a pretty signature on the close.

 

I'm not sure when it happened exactly, but the branding of this estate seems to have transitioned from Renato Ratti to Ratti. I mention that for housekeeping purposes, although I have not yet officially changed the name of the estate in our database. To more important topics: I want to underline that this is the finest set of wines I have tasted from Ratti. I double decanted most of my samples and kept them in my cellar (at 55 degrees Fahrenheit) for about a week after they were shipped to me. I found all these samples to be in glorious and pristine condition. The 2016 vintage is a home run for many estates in the Langhe, but the score jump with these Ratti samples is significant and inspiring.

Robert Parker (The Wine Advocate): Bewertungssystem: 50 – 100 Parkerpunkte (mehr lesen...)

95
James Suckling
Weinkritiker und Redakteur
95

What a beautifully juicy red with plums, chocolate, cedar and some salted nuts. It’s full-bodied with round, soft tannins and a flavorful finish. Savory and fruity. Fantastic. Drink or hold.

James Suckling: Bewertungssystem: 50 – 100 Punkte (mehr lesen...)

94
Wine Spectator
Wein-Magazin aus den USA
94

A deft touch of oak frames the cherry and strawberry fruit in this elegant red, with accents of tobacco and iron chiming in as it firms up on the finish. The harmony and moderate tannins make this approachable now, and it should evolve over the short term. Best from 2022 through 2035. 250 cases made.

Wine Spectator: Bewertungssystem: 50 – 100 Punkte  (mehr lesen...)

94
Antonio Galloni
Weinkritiker und Unternehmer
94

The 2016 Barolo Conca is gracious and elegant, in a style that nicely balances the natural breadth and richness that are typical of Conca, but in the more classically-leaning style that is the norm at Ratti these days. Sweet red cherry, red plum, cinnamon and white flowers add lovely brightness as this inviting Barolo shows off its considerable charms. Best of all, the 2016 will drink well with minimal cellaring. I have to go very far back to remember a Ratti Conca with this much Nebbiolo purity.

Antonio Galloni: Bewertungssystem: 75 – 100 Punkte (mehr lesen...)

Kundenbewertungen für "Barolo Conca DOCG 2016 Renato Ratti"
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