Brunello di Montalcino DOCG 2017 Valdicava
Valdicava
0.75L
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Beschreibung
"Brunello di Montalcino DOCG 2017 Valdicava"
Vincenzo Abbruzzese, der Enkel des Gründers Martini Bramante, ist der kreative Kopf hinter dem Weingut Valdicava in Montalcino. Abbruzzese ist kompromisslos, was Qualität angeht. Im Weinberg wird ausschließlich naturnah gearbeitet. Die Lese erfolgt sorgfältig von Hand. Das Lesegut für den Brunello di Montalcino DOCG 2017 Valdicava stammt zum Großteil von den Einzellagen Madonna del Piano und Montosoli. Vor uns steht ein einzigartiger Rotwein aus Toskana-Montalcino. Ein dunkel-fruchtiger Sangiovese, mit den Aromen von Waldbeeren, Schwarzkirschen, dunkler Schokolade, Waldboden, Lakritz sowie floralen Akzenten. Ein dichter und vielschichtiger Wein. Am Gaumen wunderbar poliert. Viel saftige Frucht und gut eingebundene Säure. Etwas Eisen und Tabak im Finale. Valdicava zeigt große Klasse. Bereits jetzt gut zugänglich und mit Lagerpotenzial bis 2040.
Produktinfo
Region: | Toskana - Montalcino |
Unternehmenskontakt: | Valdicava | Tenuta Valdicava 53024 Montalcino | IT |
Hersteller: | Valdicava |
Weinart: | Rotwein |
Jahrgang: | 2017 |
Rebsorten: | Sangiovese Grosso |
Inhalt: | 0.75 l |
Duft: | Beerig und blumig, nach dunklen Kirschen und Pflaumen, ein Hauch Orange und Schokolade |
Farbe: | rubinrot |
Alkoholgehalt: | 13.5 Vol.% |
Ausbau: | 24 Monate in slovenischer Eiche |
Charakter: | Holzfassgereift, koerperreich/dicht |
Nuancen: | Blumig, Fruchtig, Würzig |
Enthält Sulfite: | Ja |
Abgabe nur ab: | 18 Jahren |
Expertenmeinungen
The Valdicava 2017 Brunello di Montalcino shows a soft level of vintage ripeness that translates into dried strawberry or cooked cherry. These nuances are delicate and fine, however, and they are mitigated by the wine's acidity and the general clarity of the bouquet. Compared to past vintages, this 2017 is more accessible, but Valdicava has never been short on elegance or pedigree. Even that accessibility I mention is relative, because these wines have an excellent track record for longevity despite vintage variation.
Robert Parker (The Wine Advocate): Bewertungssystem: 50 – 100 Parkerpunkte (mehr lesen...)
Intense aromas of flowers and dark cherries. Perfumed and bright for the vintage. Full-bodied and firm with chewy yet polished tannins and a succulent and fruity finish that is in line and framed. Give it two or three years to soften. Try after 2023.
James Suckling: Bewertungssystem: 50 – 100 Punkte (mehr lesen...)
Wine Spectator: Bewertungssystem: 50 – 100 Punkte (mehr lesen...)
The 2017 Brunello di Montalcino is a perfect example of how unique this vintage really is. This is remarkably pretty and inviting with a brilliant display of sugar-dusted cherries, dried strawberries and crushed lavender candies. Its medium-bodied framework carries silky textures across the palate in an expression that is both delicate yet potent, savory yet sweet, and with outstanding purity of fruit. Rounded tannins linger, creating a lightly structured feel, as rosy inner florals combine with sour citrus and notes of licorice that linger incredibly long. This is unlike any vintage of Valdicava that I’ve ever tasted, and yet I can’t help but come back to the glass over and over again. Only 800 cases of the 2017 Brunello were produced, which is mostly fruit from Madonna del Piano and Montosoli. Don’t miss it.
Antonio Galloni: Bewertungssystem: 75 – 100 Punkte (mehr lesen...)
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