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Chianti-Classico-Ris-DOCG-Il-Poggio1977-Monsanto
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Chianti Classico Ris. DOCG Il Poggio 1977 Monsanto

Castello Monsanto

Italien

0.75L

8160447705
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249,00 € *
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Chianti Classico Ris. DOCG Il Poggio 1977 Monsanto
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Beschreibung

"Chianti Classico Ris. DOCG Il Poggio 1977 Monsanto"

Dieser Rotwein aus der Toskana der Einzellage Il Poggio zeichnet wie kein anderer Wein die Geschichte des Hauses Castello Monsanto nach. Fabrizio Bianchi (und seit ein paar Jahren seine Tochter Laura Bianchi) bereitet den Il Poggio seit den Anfängen des Weinguts. Mit dem 1977er Il Poggio steht also eine ganz besondere Rarität vor uns, ein Sangiovese mit dem Charakter der reifen Jahre: Rote Pflaume, kandierte Erdbeeren und Kirschen treffen auf Aromen von Leder, Pinie, Gewürzen und Tabak. Süße Tannine, Kastanie und Milchschokolade runden den Gesamteindruck ab. – Die ersten Jahrgänge des Il Poggio reiften noch in Kastanienfässern. Genießen Sie dieses Zeugnis großer Könnerschaft in den nächsten ein oder zwei Jahren.

Produktinfo

Herkunftsland:Italien
Region:Toskana
Unternehmenskontakt:Fattoria Monsanto di Bianchi Fabrizio s.a.r.l. | via Monsanto 8 50021 Barberino Val d'Elsa (FI) | IT
Hersteller:Castello Monsanto
Weinart:Rotwein
Jahrgang:1977
Rebsorten:Canaiolo, Colorino, Sangiovese
Inhalt:0.75 l
Alkoholgehalt:14.0 Vol.%
Ausbau:in französischen Eichenfässern
Charakter:Holzfassgereift
Nuancen:Fruchtig, Würzig
Lieferzeit:2-3 Tage
Enthält Sulfite:Ja
Abgabe nur ab:18 Jahren

Expertenmeinungen

92
Robert Parker
Weinkritiker und Journalist
92

The 1977 Chianti Classico Riserva Il Poggio presents a more advanced profile than the 1982, with a softer and more ethereal personality in its caramel, worn-in leather, pine, mint, spices, dried fruits and macerated cherries. Its slightly oxidative notes are those of a fully mature wine, yet it possess notable depth and presence on the palate. Still, I would suggest drinking this wine over the next few years. The 1977 Il Poggio is a re-release directly from the estate. Anticipated maturity: 2008-2013. 

 

 My recent visit to Castello di Monsanto was memorable. In addition to the current releases, I had a chance to taste a few older vintages of the estate’s benchmark Chianti Classico Riserva Il Poggio. Monsanto is one of the small handful of estates to have kept a vast library of its past vintages, a few of which it re-releases every year to select customers. Needless to say, in today’s world of highly suspect collectible wines, the chance to buy impeccably stored older vintages of unquestioned provenance is a huge service to consumers. Kudos to proprietor Laura Bianchi and oenologist Andrea Giovannini. These are simply beautiful wines. Although Monsanto’s Chiantis are impressive, readers should not overlook the Nemo (Cabernet Sauvignon) which is stunning in both 2003 and 2004. Here the use of French oak seems to be much better suited to the grape, and the wines are breathtaking. Nemo is made from the Il Mulino vineyard, which was planted in 1976.

Robert Parker (The Wine Advocate): Bewertungssystem: 50 – 100 Parkerpunkte (mehr lesen...)

93
Antonio Galloni
Weinkritiker und Unternehmer
93

(90% sangiovese, 10% canaiolo nero and colorino del Valdarno; pH 3.3; total acidity 5.95 g/l; dry extract 32.5 g/l; 14% alcohol): Pale amber-red color. Aristocratic, highly complex nose hints at red plum, candied strawberry, tobacco, leather, licorice and dried flowers. Then fleshy and round on the palate, offering subtle red berry, chestnut and milk chocolate flavors. Finishes with sweet tannins and excellent grip and length. The early-season rain led many to conclude that this was a minor vintage, but I have always disagreed completely with this view. This was aged in chestnut barrels.

Antonio Galloni: Bewertungssystem: 75 – 100 Punkte (mehr lesen...)

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